О 20 000 мучеников

Более 1700 лет назад в Никомидии тоже отмечали Рождество Христово. И верующие собрались в храме, но для большинства из них день принятия Святых Таин стал и днем рождения в жизнь вечную. Тогда пострадали за веру несколько тысяч христиан.
Большинство были сожжены внутри храма, но мы знаем имена и вне церкви пострадавших священников, диаконов, монахинь и мирян. И в наше время в антиминсах православных храмов находятся мощи этих святых. Сегодня особенно важно помнить их пример веры в Спасителя и готовность отдать жизнь, но не отречься от Христа.
В этот день также совершается память праведного Иосифа Обручника, царя Давида царя и брата Господня по плоти — Иакова. И с начала ХХI века Церковь особенно почитает новомучеников и исповедников российских, постардавших в веке ХХ об безбожной власти. Сегодня молитвенно обращаемся к нескольким священномученикам, пострадавшим именно 10 января: епископа Никодиима (Кононова), диакона Арка́дия Решетникова, священников Александра Дагаева, Феоктиста Хоперскова, Леонида Викторова, Николая Родимова, Ареефы Насонова и Алексаандра Цицеронова.

Тропарь мученикам Никомидийским

Страстотерпцы Господни,/ блаженна земля, напившаяся кровьми вашими,/ и свята селения, приимшая телеса ваша:/ в подвизе бо врага победисте/ и Христа со дерзновением проповедасте./ Того, яко Блага, молите,// спастися, молимся, душам нашим.
Перевод: Страстотерпцы Господни! Блаженна земля, утучненная кровью вашей, и святы обители, принявшие тела ваши: ибо вы во время подвига восторжествовали над врагом и о Христе со дерзновением провозгласили; Его, как Благого, умолите о спасении душ наших, молимся вам.

Кондак мученикам Никомидийским

Тверди душею по вере, святии,/ огнем страдание приемше, две тьме страдалец,/ вопиюще Рождшемуся от Девы:/ приими всесожжения наша за Тя,/ якоже дары персских царей, злато, и смирну, и ливан,// Превечный Боже.
Перевод: Крепкие душой в вере, святые, претерпели страдания в огне, двадцать тысяч мучеников, взывая к Родившемуся от Девы: «Прими жертву всесожжения нашего за Тебя, как дары персидских царей, золото, смирну и ладан, Превечный Боже».

Молитва святому праведному Иосифу, Обручнику Пресвятой Богородицы


О святый праведный Иосифе! Ты еще на земли сый, велие имел еси дерзновение к Сыну Божию, иже благоизволи именовати тя Отца Своего, яко обрученика Своея Матери, и послушати тя: веруем, яко ныне с лики праведных во обителех небесных водворяяся, услышан будеши во всяком твоем прошении к Богу и Спасителю нашему. Темже, ко твоему покрову и заступлению прибегающе, смиренно молим тя: якоже сам от бури сумнительных помышлений избавлен был еси, сице избави и нас, волнами смущений и страстей обуреваемых: якоже ограждал еси Всенепорочную Деву от клеветы человеческия, огради и нас такожде от всякия клеветы напрасныя: якоже хранил еси от всякого вреда и озлобления воплотившагося Господа, сице сохраняй твоим заступлением Церковь Его православную и всех нас от всякаго озлобления и вреда. Веси, святче Божий яко и Сын Божий во днех плоти Своея в телесных потребах нужду имеяши, и ты послужил еси им: того ради молим тя, и нашим временным нуждам благопоспеши твоим ходатайством, подая нам вся благая, в житии сем потребная. Изряднее же просим тя, исходатайствуй нам оставление грехов прияти от нареченнаго ти Сына, Единороднаго же Сына Божия, Господа нашего Иисуса Христа и достойны быти наследия Царства Небеснаго нас предстательством твоим сотвори, да и мы, в горних селениих с тобою водворяющеся, прославим Единаго Триипостаснаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и во веки веков. Аминь.

Молитва апостолу Иакову, брату Господню по плоти


О, великий богоизбранный и богопрославленный Апостоле Иакове, брате Господень! Ты еси великий архиерей Града Святаго, теплый наш заступник и ходатай, предстоящий Престолу Пресвятыя Троицы. Не отрини нас от твоего заступления, но воздвигни нас, низверженных грехи многими. Имеяй власть решити и вязати, разреши зол наших соузы, любве Божией причти нас и Царствия Небеснаго причастники, блаженне, соделай молитвами твоими. Моли Христа Спаса, да сподобит непреткновенно совершати странствие наше земное, да вечныя и блаженныя жизни на небеси сподобившеся, с тобою вкупе возможем выну восхваляти Троицу Нераздельную и воспевати Едино Божество Отца и Сына и Духа Всесвятаго во веки веков. Аминь.
« «Поклонение волхвов»: в чём смысл знаменитой...
Иосиф Бродский и его рождественский романс »
  • +5

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.